Stichting Trochsatter

In een dringende zoektocht naar horecapersoneel, stappen horecaondernemers van Schiermonnikoog in de voetsporen van de Texel en Ameland Academy en richten samen de Schier Academy op. In september 2021 start een innovatieve horecaopleiding op het eiland die onderscheidend is van vergelijkbare opleidingen in het land.

Onder het motto ‘wie niet wil vergrijzen, moet verjongen’ treft de Schier Academy een brede doelgroep. 

Ambitieuze leerlingen volgen een mbo niveau 2 én/of 3 opleiding in de richting van kok, gastvrouw of gastheer en doen praktijkervaring op bij één van de horecabedrijven op het eiland. De opleiding moet één in plaats van de gebruikelijke twee jaar duren. Om de leerlingen tijdens dit intensieve jaar te helpen, moet er begeleiding komen. Ook krijgt het unieke karakter van de Wadden en Schiermonnikoog specifiek een zichtbare plek in het onderwijs. Geen enkel concurrerend initiatief kan namelijk het eilandleven als ingrediënt tot verleiding inbrengen. 

Het onderscheid zit in de kleinschaligheid, de extra aandacht, de kwaliteit van het onderwijs en verder in een aantal andere ingrediënten: het is cruciaal dat leerlingen op het eiland kunnen wonen. Aangezien er zoveel vacatures openstaan, krijgt elke leerling een baangarantie en is er doorstroom mogelijk naar vervolgopleidingen. 

We willen met ons unieke concept zowel jongvolwassenen uit de rest van Nederland naar het eiland halen als ruimte bieden aan jongeren van Schiermonnikoog die vanuit de middelbare school doorstromen naar het MBO en graag op het eiland willen blijven. Daarnaast bieden we ambitieuze horeca professionals van Schiermonnikoog die passie hebben voor het vak en al een baan hebben in de horeca de ruimte om een diploma te behalen en hebben we plek voor omscholers die graag in de dynamische gastvrijheidsindustrie op Schiermonnikoog aan de slag gaan. 

De Schier Academy is in april 2021 opgericht door Stichting Trochsatter en heeft als doel om uit te groeien tot een samenwerkingsverband tussen talloze ondernemers, eilanders, politiek en onderwijs. Zij zullen een duurzaam recept ontwikkelen tegen vergrijzing en – als gevolg – tekorten op de arbeidsmarkt.